Sanda Niţescu s-a născut la Bucureşti, în 1937. În 1959, a absolvit Instititul "Nicolae Grigorescu". Pînă în 1966, a expus grafică şi pictură la toate expoziţiile oficiale din România. Din 1967, s-a stabilit în Franţa. Pînă în 1975, a colaborat la emisiunile culturale ale postului de radio "Europa liberă". Din 1979, pînă în iunie a.c., cînd a ieşit la pensie, a lucrat în domeniul relaţiilor publice, ocupîndu-se mai ales de o serie de proiecte culturale, legate de muzeele naţionale din Franţa. A participat, regulat, la diverse expoziţii personale şi de grup.
În 1997, i-a apărut, la Editura Cartea Românească, volumul Un fir de mărar şi cerul albastru, despre care revista România literară a publicat, la timpul potrivit, o recenzie semnată de Mircea Anghelescu. Doi ani mai tîrziu, cartea a apărut şi în Franţa, la Editura L'Harmattan.
Cea de a doua carte a Sandei Niţescu, intitulată Café este în curs de apariţie, tot la Editura Cartea Românească.
"De atunci a început aventura"
Succesul Firului de mărar... în România, cel puţin printre intelectualii dintr-o anumită generaţie, este un fapt. Cred însă că pe cititorii noştri i-ar interesa şi ce soartă a avut Un brin d'aneth... în Franţa. Te-aş ruga să povesteşti cum s-a vîndut cartea, ce ecouri ai avut după apariţie.
Ştii destinul acestei cărţi, care a fost publicată mai întîi la Cartea Românească, în traducerea Irinei Mavrodin, cu ilustraţia regretatului Horia Bernea, şi numai la doi ani după aceea a putut apărea şi în Franţa, la Editura L'Harmattan. Este o editură destul de cunoscută, dar care publică aproape exclusiv lucrări ştiinţifice. Aşa că nu sînt foarte pregătiţi pentru distribuirea acelor cărţi care "ies" oarecum din tiparul lor obişnuit. Dar important e că, pînă la urmă, cartea a apărut. Şi cred că aspectul era foarte plăcut. Chiar am primit multe complim