Slovenia si Iugoslavia nu se grabesc
La ora actuala, se stie ca Slovenia a fost solicitata sa semneze un tratat similar celui incheiat de Romania, dar guvernul de la Ljubljana a anuntat ca are nevoie de timp pentru a reflecta asupra acestei cereri. La rindul sau, presedintele iugoslav Vojislav Kostunica a declarat ca este ferm impotriva unui asemenea acord, afirmind ca ?aceia care ar beneficia de imunitate nu numai ca ar dormi linistiti, ba chiar s-ar simti incurajati sa continue sa comita crime?. Refuzul Belgradului de a semna acordul de neextradare cu SUA n-ar afecta decit relatiile militare intre cele doua state, mai putin ajutorul economic acordat de SUA, a apreciat analistul american David Binder. (J.P.)
Esticii trag de timp
Bulgaria inca nu a formulat o pozitie oficiala fata de apelul SUA de a semna un acord bilateral privind imunitatea cetatenilor americani fata de Curtea Penala Internationala (CPI), a declarat ieri ministrul bulgar al justitiei, Anton Stankov, citat de BTA. ?Bulgaria nu se va grabi sa ia o decizie in aceasta problema, iar cind o va face va fi in contextul prioritatilor de politica externa ale tarii, adica integrarea in NATO si Uniunea Europeana?, a afirmat Stankov.
Estonia, un alt stat candidat la integrarea in UE si NATO, a dezmintit, tot ieri, informatiile potrivit carora este aproape de a semna cu Statele Unite un acord care sa ofere militarilor americani aflati pe teritoriul estonian imunitate in fata CPI. Purtatorul de cuvint al guvernului de la Tallinn, Daniel Vaarik, a recunoscut ca Washingtonul a contactat autoritatile estoniene in vederea semnarii acordului respectiv. (C.V.)
Slovenia si Iugoslavia nu se grabesc
La ora actuala, se stie ca Slovenia a fost solicitata sa semneze un tratat similar celui incheiat de Romania, dar guvernul de la Ljubljana a anuntat ca are nevoie de timp pentru