- Diverse - nr. 159 / 15 August, 2002 luna august in gradini si paduri gasim o sursa de neinlocuit de vitamine si minerale in fructele de coacaz, zmeur, mure, afin. In acelasi timp sunt si remedii terapeutice naturale in numeroase afectiuni. De asemenea, unele sunt intre buintate atat ca fruct, totodata la zmeur, afin si mur sunt folosite in ceaiuri tulpina si frunzele. Coacazele negre au fost folosite inca din timpuri vechi ca fruct cu calitate de panaceu in vindecarea anemiei, detoxifiere, imunostimulent in boli pulmonare (tbc, pneumonie, bronsita), reumatism, guta, tulburari de circulatie, tulburari de crestere si glandulare la pubertate. Previne oboseala si surmenajul intelectual pentru care se recomanda siropul: 1-2 pahare pe zi, timp de 7-10 zile; coacazele negre pot fi preparate ca sucuri, obtinute dupa zdrobirea fruc telor si stoarcere prin tifon, se bea inaintea meselor aproximativ 10 linguri la adult si tot atatea lingurite la copil, putandu-se adauga miere de albine; fructul ramas dupa stoarcerea sucului se poate utiliza la obtinerea dulceturilor, inghetatei; se pot utiliza si dupa uscare si macinare, obtinand o pulbere utilizata in cure de 3-4 lingurite pe zi timp de o luna pe perioada anotimpului rece, prevenind recidivele in infectiile respiratorii, gripei si in hepatita virala. Fructele de coacaz in asociatie cu macese macinate si lasate la macerat in apa de seara pana dimineata, cu putina miere, si se bea pe stomacul gol in cure de 2-3 luni, avand efect vitaminizant, mineralizant osos; sub forma de decoct (dupa fierbere in apa a fructelor uscate), se filtreaza si se face clatirea gurii, gargara, avand efect de vindecare in gingivite, para dontoze, faringite, antitusiv. De asemenea, cu efecte antianemice si in plus antihemoragice sunt si fructele de mure, bogate in calciu, magneziu, potasiu, fier, mangan, fosfor si vitamine C si A; Vitamina A se