Cine oare ne va mai urma exemplul in semnarea de acorduri bilaterale cu SUA privind imunitatea soldatilor americani fata de jurisdictia internationala? Mai exact, care dintre tarile candidate va face acest lucru si, mai ales, cind anume?
Din pacate, ca de obicei, nimeni nu a dat ascultare semnalului foarte serios pe care ziarul nostru il publica inca de simbata, atunci cind purtatorul de cuvint al Consiliului UE spunea ca exista pericolul ca Romania sa fie evocata drept un contraexemplu in raport cu tarile candidate. Dupa ce s-au analizat pozitia primului ministru roman si cea a ministrului de externe, de data aceasta a aparut in scena chiar Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, care a avertizat foarte serios toate tarile candidate ca ar fi foarte bine sa nu urmeze exemplul Romaniei. Ceea ce inseamna, practic, o deschidere de nou si neplacut capitol in relatiile noastre cu oficialitatile de la Bruxelles.
Foarte interesant este insa acest apel deoarece se cere nu numai moderatie in avintul diplomatic estival (balet din care ministrul nostru de externe a reusit sa iasa foarte bine in ochii colegilor de la Bruxelles), ci indeamna si la asteptare „pina in septembrie, cind se va definitiva pozitia comuna a UE“. Dar de ce septembrie? De ce nu se iau in considerare pozitiile foarte clare ale UE exprimate in mai multe documente succesive? Se va petrece ceva nou? Se estimeaza oare o apropiere intre pozitiile SUA si cele ale UE?
Dimpotriva, am putea spune. Iar argumentul este evenimentul care se va desfasura la finele acestei luni, Summit-ul de la Johannesburg pentru dezvoltare durabila, reuniune de importanta majora organizata de ONU, dar si prilej pentru o confruntare care se anunta extrem, extrem de dura pe tema fenomenului endemic al saraciei si consecintelor sale sociale. Iar daca punem in legatura acest summit cu cele care l-au precedat (spre