Pentru a ajuta Romania sa se relanseze si in conformitate cu politica internationala, Uniunea Europeana s-a decis sa verse citeva miliarde de euro in buzunarele uscate ale investitorilor autohtoni, fie ei autoritate publica sau privata.
Asa au fost lansate in ultimii ani citeva programe de finantare a unor proiecte de modernizare a localitatilor, restructurare a unor societati sau pentru crearea de locuri de munca. Beneficiarii... multi, in special cu bani si cu relatii. Pentru ca nu este usor sa faci un asemenea proiect, sa stii unde si cum sa-l depui, iar apoi sa astepti cuminte, citiva ani, aprobarea lui si alocarea banilor.
Conform normelor impuse de finantator, in speta Uniunea Europeana, proiectele sint confidentiale pina la aprobarea lor. Numai ca, in practica, lucrurile nu stau tocmai asa, interesele unora contravenind intereselor altora. De aici si pina la scurgerea de informatii mai e doar un pas, mai ales ca, de multe ori, totul se reduce la ... „capra vecinului“!
Batalia cea mare nu se da insa pentru proiectele in care sint implicate autoritatile publice si lucrari de interes general, ci in cazul IMM-urilor, mai ales daca interesul lui X sau Y este strins legat de cuantumul finantarii. Ca doar cine n-ar vrea sa-i pice din cer citeva zeci sau sute de mii de euro, bani pe care sa nu-i mai restituie nimanui, niciodata!
Asa ne-am hotarit sa dam de urma fondurilor nerambursabile poposite in Dolj pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare a IMM-urilor. Proiecte gestionate de RICOP si Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Vest Oltenia.
Bani RICOP pentru IMM-uri, poate la anu'
Cum fondurile RICOP inca asteapta in bancile europene sa primeasca o destinatie, proiectele depuse sint confidentiale. Inca! Atit de confidentiale incit cele cu punctaj mai bun au „transpirat“ deja compromitind reusita proiect