De la inceputul anilor ?60 pina in zilele noastre, in orice circiuma din Romania am fi intrat ni s-ar fi servit aceleasi, mereu aceleasi feluri de mincare. Ciorba de burta sau de vacuta, mititei, sarmale, tochitura,cotlet de porc cu garnitura de cartofi prajiti sau chiftele din peste. In Europa civilizata se nasteau mode culinare, aveau loc, precum in literatura sau in arte plastice, experimente care lasau imaginatiei dreptul de a hotari asupra gustului.
De la inceputul anilor ?60 pina in zilele noastre, in orice circiuma din Romania am fi intrat ni s-ar fi servit aceleasi, mereu aceleasi feluri de mincare. Ciorba de burta sau de vacuta, mititei, sarmale, tochitura, cotlet de porc cu garnitura de cartofi prajiti sau chiftele din peste. In Europa civilizata se nasteau mode culinare, aveau loc, precum in literatura sau in arte plastice, experimente care lasau imaginatiei dreptul de a hotari asupra gustului. La noi, comunistii, in obsesia lor de a controla totul, au decretat dimensiunea snitelului, au hotarit sa puna sublerul pe verdele de vipera al leusteanului sau cite calorii trebuie sa inghita un muncitor. Hegel spunea ca, sub dictatura statului, oamenii se refugiaza cu tot cu vise in spatiul privat. Cind sfirsesc sarbatorile din piata publica, spiritul se retrage in camari. Sub comunisti, in Romania au existat trei tipuri de bucatarie: cea de familie, bucataria privilegiatilor si bucataria oficiala. Articolul de fata incearca a privire asupra acesteia din urma. O data cu sablonizarea meniurilor din restaurantele romanesti, bucatarii au fost ingenuncheati pe cojile de nuca ale dispretului. Aveau dreptul la doar doua nume: slugi si hoti. De putina vreme, sa tot fie vreo doi-trei ani, in clinchet de furculite si-n dans domol de polonice se darima mituri, iar mofturi considerate pina deunazi dezmat ceresc coboara la-ndemina noastra. Miscarea reformatoare are toate