Cele 13 eroine din titlul volumului 4/2001 al colecţiei "Plural" (Editura Fundaţiei Culturale Române) sînt, cele mai multe, scriitoare şi/sau personaje literare alese, cum explică editorii, mai ales din zona "clasicizată" a literaturii române, adică "aşezată valoric", pentru a evita riscurile inerente unei selecţii/evaluări în cadrul producţiei literare contemporane. Astfel că singura autoare-personaj de ultimă generaţie care şi-a găsit locul în paginile acestei cărţi este Simona Popescu, desigur cu fragmente din Exuvii - o carte într-adevăr fără riscuri, în sensul că orice contestatar al valorii ei ar avea de prezentat argumentele sale ("if any", aş adăuga - pentru că în mediul literar românesc şi nu numai, cum ştim, o carte se poate trezi contestată şi "din principiu") unui număr impresionant şi în creştere de fani. Pasajele din Exuvii se numără, trebuie menţionat, printre traducerile excelente ale volumului.
Pentru cei care nu ştiu foarte multe despre apariţiile din cadrul colecţiei "Plural", precizare: este vorba despre o iniţiativă a Fundaţiei Culturale Române de popularizare a valorilor artistice, ştiinţifice, filosofice etc. româneşti, traducînd în engleză şi publicînd texte reprezentative pentru mediul cultural de aici, care să ofere cititorului străin o imagine a prezentului şi un rezumat al istoriei acestui mediu.
Selecţia personajelor literare (dintre care unele au autor, altele autoare) este cu adevărat cuprinzătoare. Voluntarele "pe stil vechi" Vitoria Lipan, Doamna Chiajna, Mara se întîlnesc între cele două frumoase coperte cu "misterioasele" Adela sau Doamna T., cu "fetiţa" lui Holban (probabil autorul cu cele mai contemporan europene personaje feminine din literatura interbelică), de asemenea cu Lina cea atît de crud eviscerată şi expusă privirii de creatoarea celei mai dezvrăjite umanităţi din aceeaşi literatură interbelică, Horte