Nu sunt mulţi cei care, acum, la sfârşit de august, îşi amintesc de ziua de naştere a maestrului. E drept, anii cifrelor rotunde aduc comemorări spectaculoase; în cazul lui George Enescu cu prilejul festivalurilor intenaţionale, a competiţiilor ce-i poartă numele, aducerile aminte capata o anume strălucire; ...în viaţa culturală, în cea mondenă, a Bucureştilor. Si cam atât. Căci în afara graniţelor ţării efortul privind promovarea consecventă a creaţiei marelui nostru muzician, cel mai important în secolul XX, acest act este quasi enexistent.
Dar şi în ţară comemorarea zilei de naştere a maestrului, ziua de 19 august, a trecut aproape neobservată, anume aspecte ale acestui eveniment merită a fi menţionate. In ajun, la Liveni, satul naştererii lui George Enescu, oamenii locului au orgnizat ca în toţi anii, o comemorare restrânsă susţinută în chiar casa memorială; ...preotul conf.dr.Florin Bucescu din Iaşi a făcut public un manuscris psaltic găsit în arhiva familiei tatălui marelui muzician.
In aceleaşi zile ale sfârşitului de săptămână şi culminând cu data de 19 august, la Sinaia, la Vila �Luminiş" - casa de creaţie, casa de odihnă a maestrului, o suită de concerte a comemorat momentul prin implicarea Centrului European de Cultură Sinaia; mă refer la susţinerea unor recitaluri camerale la care au luat parte mai mulţi muzicieni bucureşteni, pianiştii Valentin şi Roxana Gheorghiu, violoncelistul Marin Cazacu, soprana Georgeta Stoleriu şi pianista Verona Maier, fagotistul Vasile Macovei şi pianista Ilinca Dumitrescu, Cvartetul ieşean de coarde �Ad Libitum", tinerii muzicieni violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma; ...şi-au dat concursul actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru şi Ovidiu Iuliu Moldovan care au recitat din lirica eminescină; ...concertele au beneficiat de sonorităţile mai mult pitoreşti mai puţin perfecte