Cititorii care s-au săturat de citit şi s-au refugiat pe plaja de la Mangalia, ca să se lase absorbiţi exclusiv de mare şi de cer (sau de topless) şi-au dat repede seama că n-au nici o şansă să uite de cărţi. Cărţile au venit după ei, pe nisip, şi i-au ademenit irezistibil sub forma unui târg de carte, organizat chiar acolo, printre umbrèle de soare şi bărci pneumatice.
Organizatorul târgului este, ca în fiecare an, poetul şi omul de afaceri (combinaţie, iată, posibilă!) Gheorghe Todor. El a dat şi un nume sugestiv întreprinderii, Carte la nisip, parafrazând aromata sintagmă cafea la nisip, atât de bine cunoscută nouă, levantinilor.
Târgul Estival de Carte de la Mangalia este primul târg de carte particular din România. A ajuns anul acesta la ediţia a 7-a şi va fi organizat încă 77 de ani de acum încolo, judecând după entuziasmul şi competenţa puse în joc de proprietarul lui.
Exista riscul ca un asemenea târg, cu sediul direct pe plajă, în corturi transparente, cu vizitatori îmbrăcaţi în bikini, să se transforme într-un bazar de cărţi, pitoresc, dar atât. Iată însă că nu s-a întâmplat aşa. în fiecare seară aici au avut loc lansări de cărţi, în prezenţa autorilor. Şi ce autori! Şi ce cărţi!
începutul l-a făcut Mircea Cărtărescu însuşi ("Mircea însuşi mână-n luptă..."), cu volumul doi din Orbitor, în faţa unui public atent, aşezat în fotolii din nuiele împletite, la mese din nuiele împletite, pe care se aflau sucuri, cafele şi exemplare din roman, cumpărate în vederea obţinerii de autografe.
în altă seară şi-a lansat aici două cărţi, în coasta lui Adam şi întoarcerea, nimeni altul decât Petru Popescu, venit tocmai din Statele Unite ale Americii. Şi-a lăsat, mai exact, vila lui faimoasă din Beverly Hills, pentru edificiul de pânză al unui târg de carte estival de la Mangalia.
Şi Mi