In fiecare vara, unitatile de invatamint intra in renovare pentru a pasi in noul an scolar cu o fata noua, imaculata, reparata si igienizata. Unele reusesc sa se transforme intr-un singur sezon si sa devina scoli model din niste cocioabe paraginite gata oricind sa se prabuseasca in spinarea elevilor. In altele insa, nu se executa decit o spoiala de mintuiala si se mai zareste o matura ce ridica praful de pe dusumele. Asta in functie de cine, cum si ce fonduri primeste.
Scolile mai norocoase s-au pricopsit cu fonduri de la Banca Mondiala, bani grei, cu care multe dintre unitatile respective au putut sa-si schimbe radical imaginea. Asta daca banii primiti pentru lucrari au fost gospodariti cum se cuvine, iar firmele implicate si-au facut datoria respectind clauzele contractuale.
Unde sint banii de la Banca Mondiala
Directorii institutiilor de invatamint nu prea stiu insa multe lucruri despre investitiile cu pricina, sumele puse in joc trecindu-le vag pe la urechi, iar firmele executante au ramas „anonime“ pentru directori in conditiile in care si-au facut datoria. Si asta pentru ca mecanismul repartizarii fondurilor, organizarii licitatiilor si receptionarii lucrarilor a fost urmarit de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Asta in cazul fondurilor primite de la Banca Mondiala.
O astfel de institutie scolara care a beneficiat de fonduri Phare este Scoala nr. 25 din cartierul Facai din Craiova. Dumitru Zuica, directorul institutiei, spune ca nu stie exact suma investita in renovarea scolii pe care o conduce deoarece nu a fost implicat direct nici in repartizarea fondurilor, nici in licitatie:
„Am facut parte din comisia de receptie, dar licitatia s-a facut prin inspectorat. Noi am fost multumiti ca lucrarea s-a facut si ca acum scoala noastra arata foarte bine. Cel mai mult ne bucura faptul ca s-a putut realiza un grup scola