Ministrul nostru de externe a realizat, pe buna dreptate, ca singura miza europeana care ne-a ramas in mod realist de jucat (in conditiile in care modul in care se poarta negocierile de aderare la UE ne face sa raminem si in acest moment pe ultimul loc in grupul tarilor candidate) este de a miza pe cartea „europarlamentarilor“. Tema pe care o lanseaza acum, cu putin timp inainte de vizita pe care presedintele Parlamentului European o va face in Romania.
Discutia nu este noua, fusese demarata cu mai mult timp in urma la Bruxelles intr-o intilnire intre Ion Iliescu, presedintele Romaniei, si Pat Cox, presedintele Parlamentului European, ultimul declarindu-ne imediat dupa incheierea convorbirilor ca este gata sa sustina o idee novatoare: primirea incepind cu 2004, cu statut de membri supleanti, a unui grup de colegi parlamentari din Romania si Bulgaria. Numai ca exista si o mentiune extrem de importanta: semnarea de catre fiecare dintre cele doua tari a proiectului de acord de aderare la UE!
Este vorba oare despre o conditie prealabila, inca una dintre multele care ni se pun in fata? Asa s-ar parea la o prima abordare, dar, de fapt, presedintele Iliescu obtinuse atunci cea mai importanta dintre deschiderile care ni se facusera pe planul aderarii, la acea ora stiindu-se ca nu exista nici o sansa sa fim integrati in plutonul celor care vor forma „primul val“ de tari care vor adera la UE in 2003. Daca Parlamentul European va fi de acord cu propunerea lui Pat Cox, atunci, in conditiile in care am reusi sa semnam cit mai repde in 2003 Proiectul tratatului de aderare la UE, am putea sa organizam in 2004 alegeri pentru eurodeputati, chiar daca ei vor avea doar un regim de membri supleanti in forumul de la Bruxelles. Este foarte important insa ca, din acea clipa, forumurile politice europene care vor aparea dupa alegerile din 2004 - si reflectind vointa politica a