Am primit ieri, din partea organizatiei STATEWATCH din Bruxelles, „care monitorizeaza statul si libertatile civile din UE“, un set de documente printre care si „copia unei agende secrete de negocieri asupra unui tratat sau acord intre SUA si UE privind cooperarea judiciara in domeniul penal, ceea ce ar presupune implicatii majore asupra drepturilor si libertatilor popoarelor“. Un document care urmeaza sa fie discutat pe larg pentru prima oara cu ocazia Reuniunii informale a ministrilor de justitie si de interne de la Copenhaga, pe 13 septembrie, discutie la care va lua parte si domnul Ashcroft, procurorul ge-
neral al SUA. Intr-o declaratie in exclusivitate pentru ziarul nostru, Jesús Carmona Núòez, purtatorul de cuvint al Consiliului UE pe problematica „justitie si afaceri interne“, a confirmat atit veridicitatea acestui document, cit si informatia ca este pentru prima oara cind un procuror general al SUA participa la o reuniune, formala sau informala, a Consiliului JAI.
Despre ce este vorba? Documentul in cauza are nr. 6438/2/2 (cu circulatie restrinsa) si este emis de presedintia Consiliului UE, avind ca subiect „cererea de obtinere a unui mandat de negociere pentru presedintie, privind cooperarea in domeniul chestiunilor penale, pe baza articolelor 38 si 24 ale TEU (Tratatul Uniunii Europene)“. Din acest text - reprodus in intregime dupa materialul pus la dispozitie de STATEWATCH - am selectat citeva dintre cele mai importante elemente.
Baza legala
Articolul 38 TEU face posibila realizarea de acorduri, ca si cele prevazute in Art. 27, asupra unor chestiuni care cad sub incidenta celor prevazute in capitolul VI - „Cooperare juridica si de politie in chestiuni penale“.
Articolul 24 TEU afirma ca, „atunci cind este necesar sa se realizeze un acord cu unul sau mai multe state sau organizatii internationale in vederea im