Pentru ca au apometre, timisorenii consuma mai putina apa, platesc mai putina si, in ultima vreme, nici nu se mai pling de calitatea apei. Cu toate acestea, sint multi care prefera sa bea apa minerala, pe care o folosesc inclusiv la gatit, mai ales ca in apropierea orasului se gasesc doua surse de apa minerala cu multiple calitatie terapeutice - la Buzias si Lipova.
530 de kilometri de retea de apa
Apa timisorenilor provine majoritar din apa canalului Bega, iar restul de 30a din apa subterana. Orasul are 530 de kilometri de retea de apa si 350 de kilometri de retea de canal.
Pentru a ajunge la robinetele consumatorilor apa preluata din canal sau din subteran, de la adincime de peste 100 de metri, este colectata la cele trei uzine de apa (doua pentru apa potabila si una pentru cea industriala), in care este tratata pentru a fi redata consumului. Dupa captare, apa din subteran este aerata si filtrata in doua etape pentru indepartarea excesului de fier si mangan. Apa de suprafata necesita o atentie mai mare, astfel ca ea trece la uzinele de apa printr-un procedeu de tratare cu clor menit sa pre-oxideze poluantii, sa coaguleze materiile in suspensie, dupa care apa e decantata si filtrata. In acesta stare apa este trimisa prin conductele subterane la populatie, de unde, ca apa reziduala, este colectata si ajunge la statia de epurare, unde intra intr-un alt procedeu de curatire.
La statia de epurare apa menajera e curatata pina devine ca noua si este deversata inapoi in canalul Bega, de unde este iar preluata la uzinele de apa pentru a deveni potabila.
Specialistii spun ca apa din Timisoara este mult superioara calitativ celei din alte zone ale tarii, avind un indice de turbiditate de patru ori mai mic decit cel national, iar substantele chimice prezente in apa, azotati si nichel, au valori infime, mult inferioare mediei. Este c