Echipa de specialisti americani aflata pentru o saptamana la Iasi a efectuat, impreuna cu medicii ieseni, noua interventii chirurgicale pe cord la copii. Au fost realizate doua premiere, una chiar nationala. Cu doua zile in urma, medicii au operat, pentru prima data in chirurgia cardiovasculara din tara, un copil cu o malformatie congenitala cardiaca, in timp ce inima pulsa. Inima copilului avea o gaura care a fost inchisa. S-a intervenit chirurgical si pe inima unui bebelus de numai sase luni. Interventia chirurgicala a fost prima de acest gen la Iasi si prima operatie pe cord la o varsta atat de mica. Copilul a fost operat de o malformatie congenitala complexa. Practic, acest copil avea numai o singura valva la inima.
Echipa americana, condusa de prof. dr. Francis Robicsek, renumit specialist in chirurgia cardiovasculara, a fost formata din chirurgi cardiologi, anestezisti, cardiologi pediatri si perfuzionisti. Medicii americani au fost surprinsi sa constate nivelul inalt al dotarii din clinica, dar si gradul de profesionalism al cadrelor medicale care lucreaza aici. "Nivelul actului medical prestat in aceasta clinica este foarte ridicat, drept pentru care afirm cu sinceritate ca, daca ar fi cazul, nu as ezita nici o clipa sa operez aici vreun membru al familiei mele", a spus prof. dr. Francis Robicsek.
"Au fost pregatiti douazeci de copii cu varste intre sase luni si 15 ani, care sufera de grave malformatii congenitale cardiace. Chiar daca numai o parte dintre ei au fost operati, nici unul dintre cei 20 care au fost internati la clinica noastra nu a plecat fara ca macar sa fi fost vazut de noi. Au fost operate numai cazurile grave", a precizat dr. Grigore Tinica, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi.
Interventiile chirurgicale efectuate pe cord la copii sunt mult mai dificile si mai costisitoare decat cele la care sunt supu