Sistemul politic romanesc este dezechilibrat. Ca si in perioada de dupa mai 1990, se pune chestiunea reechilibrarii raportului de forte.
Urmatoarele alegeri, prevazute pentru 2004, ar trebui sa duca la acest rezultat.
Mai multe scenarii ne sunt la indemana. In 2004 putem avea doua situatii:
1) PSD obtine 51% si formeaza singur guvernul;
2) PSD nu obtine majoritatea si va trebui sa faca un guvern de coalitie.
Chestiunea care se pune in acest caz este: cu cine. PSD poate continua varianta cu UDMR. Pentru asta un guvern majoritar PSD ar trebui sa obtina 44-45%, la care sa se adauge cele 6-7% ale UDMR. Sa nu uitam ca PSD a format un guvern minoritar in decembrie 2000, situatie ameliorata partial prin racolari de la PRM si PD. Un alt scenariu ar fi acela ca PSD va dori sa nu mai fie in coalitie cu UDMR, in ciuda beneficiilor de imagine pe care le-a avut.
Si asta datorita costurilor electorale, mai ales in Transilvania. Ce variante are la indemana? Una este de a face un guvern social-democrat cu PD, la presiunea Internationalei Socialiste. In conditiile in care dreapta castiga teren, IS va avea tot interesul sa fie prezenta in guvernele din Europa si va presa pentru realizarea acestei coalitii. Alta varianta pentru PSD este sa se alieze cu PNL. Formula aplicata in doua randuri in Ungaria, unde socialistii si liberalii au facut coalitie in 1994-1998 si in 2002. O combinatie cu PRM este exclusa, cel putin atata vreme cat UE ramane pe agenda PSD. Se poate discuta si situatia, putin probabila, in care PRM obtine 51% sau ceva mai putin, in jur de 40%. In acest al doilea caz se va forma o coalitie anti-PRM cu PSD, PD, PNL, PNTCD, UDMR, pentru a salva aderarea din 2007 la UE. Toate aceste calcule sunt strict statistice.
Pana dupa Praga, nu se poate spune mare lucru despre probabilitatea unuia sau altuia dintre scenarii. PSD raman