- Diverse - nr. 181 / 14 Septembrie, 2002 De la… vampiri si demoni pana la gripa si chiar cancer, protectia si calitatile usturoiului se intind cu larghete infinita. Tomuri intregi au fost dedicate virtutilor lui in domeniul medical, nefiind deloc de neglijat traseul pe care aceasta leguma l-a parcurs in istoria umanitatii. Aparut in Asia, in conditii ramase pana acum necunoscute, usturoiul a facut rapid cariera pe toate continentele. Fiind usor de cultivat, "adoptia" sa de catre triburile nomade n-a pus nici un fel de problema, asa incat, cu 6.000 de ani in urma, era deja gustat in Italia, China, si pe Valea Nilului. El s-a potrivit atat de bine cu bucataria chinezeasca, incat a devenit un element definitoriu al acesteia. In Orientul Mijlociu, in sud-estul actualului Irak, sirienii lasau prima marturie scrisa despre usturoi. La egipteni, face front comun cu painea, fiind distribuit gratuit celor care construiau piramide si provocand adevarate revolte in randul acestora, daca ratia zilnica a acestui aliment era diminuata. Recunoscut pentru forta pe care o da, usturoiul apare in desene pe sarcofage, este folosit pentru mumificare si vindecarea muscaturilor de sarpe. In timpul exodului, in jurul lui 1250 i.Hr., evreii considerau usturoiul unul din cele mai pretioase bunuri abandonate in Egipt. In Grecia antica, usturoiul a fost extrem de apreciat de popor, fiind insa dispretuit de clasele superioare, datorita mirosului. Cei carora le mirosea gura, nu aveau voie sa intre in anumite temple. Romanii vor raspandi alimentul in toata Europa de vest, sub numele de "leacul saracilor". Drept urmare, Horatiu il considera "mai veninos ca vipera". In Evul Mediu, Carol cel Mare, regele francilor, dispune cultivarea usturoiului "oriunde e posibil", astfel ca gradinile manastirilor se umplusera de influorescente, iar aerul din bucatariile lor era impregnat cu populara aroma. I