Firmele pot primi 50 de milioane de lei pentru scolirea angajatilor, cite 10 milioane pentru fiecare cursant, printre temele stabilite fiind management, marketing, surse si metode de finantare a investitiilor, legislatie si practici ale Uniunii Europene. Aceeasi suma se acorda si pentru serviciile de consultanta in vederea elaborarii planurilor de management si marketing, accesarea surselor de finantare, consultanta in domeniul sistemelor de standardizare, certificare, calitate si norme ale Uniunii Europene in domeniul cooperarii interne si internationale.
80 de milioane pentru ?a iesi in lume?
Pentru promovarea exportului desfasurat de IMM-uri, sumele difera: suma maxima, de 80 de milioane de lei, se acorda pentru participari la tirgurile si expozitiile internationale din strainatate sau scolirea angajatilor in domeniul tehnicilor de promovare a exportului ori pentru elaborarea si producerea materialelor publicitare: pliante, brosuri, cataloage, bannere, afise. Cu 50 de milioane de lei vor fi finantate participarile la tirgurile internationale care au loc in tara, aceeasi suma fiind acordata si pentru serviciile de consultanta pentru elaborarea strategiilor de export si a studiilor de piata. Treizeci de milioane de lei vor primi IMM-urile in contul cheltuielilor pentru obtinerea informatiilor referitoare la piata externa, iar 10 milioane pentru realizarea unui site pe Internet prin care intreprinderea isi prezinta produsele.
Conditii si acte necesare
Ajutorul este destinat agentilor economici cu capital integral privat si cifra de afaceri anuala mai mica de 8 milioane de euro, numarul angajatilor - pina la 49 (249 in cazul promovarii exporturilor), dar si persoanelor fizice sau asociatiilor familiale si este specificat in Monitorul Oficial. Alocatia financiara acordata este de 60% din valoarea cheltuielilor efectuate (exc