Romania s-a grabit sa dea curs cererii Washingtonului de a scoate militarii americani de sub jurisdictia acestei instante, fiind prima, si inca singura tara europeana care a facut acest lucru.
Uniunea Europeana este suparata foc. Oficiali ai comunitatii au criticat fara menajamente demersul romanesc, iar Raportul de tara ce va fi dat publicitatii in curand de Comisia de la Bruxelles urmeaza, dupa spusele comisarului pentru Extindere Gunther Verheugen, sa dezavueze expres semnarea de catre Romania a acordului cu SUA in respectiva problema. Uniunea Europeana este suparata pentru ca nu a fost consultata si, de fapt, pentru ca Romania nu a asteptat luarea in prealabil a unei pozitii comune de catre Uniunea Europeana, asa cum ar cere regulile scrise si nescrise ale candidaturii la organizatia vest-europeana. Este vorba aici de niste reguli asumate de candidati si a caror respectare este reclamata de toti membrii plini ai Uniunii Europene, chiar daca unii, precum Germania sau Franta, sunt transanti in a considera cererea Washingtonului ca nejustificata (intrucat s-ar legifera inacceptabilul tratament "pentru unii muma, pentru altii ciuma"), iar altii, precum Marea Britanie sau Italia, cocheteaza totusi cu ideea de a se raspunde favorabil solicitarii americane.
Ceea ce a fost criticat la Bruxelles a fost laudat la Washington. Tinand seama si de participarea unor militari romani in Afganistan, Romania a devenit pe data o tara ce este oferita drept exemplu de solidaritate si prietenie la nevoie, de fidelitate fata de cauza NATO si de angajament in lupta antiterorista. Oficiali au declarat retoric ca SUA ar fi gata acum sa ofere un loc Romaniei nu numai in NATO, ci si in Vatican, daca ar aparea aceasta problema! Se pare ca nici economic faptul nu s-a lasat fara anumite consecinte. Se spune ca SUA au uzat de influenta masiva in FMI si fapt este ca board-