O examinare critica indirecta, prin mijlocirea literaturii, a doua concepte mai degraba politice, Mitteleuropa si Europa Centrala, intreprinde Cornel Ungureanu intr-o carte* cu titlu academic si semnificatie macar partiala de manifest cultural. Exista si o dimensiune metodologica, fiindca este vizata acreditarea geografiei literare ca modalitate de schimbare radicala a perspectivei ("numai o geografie literara poate restitui culturii romane valorile ei fundamentale"). Tinta fiind multipla, autorul merge pe mai multe cai deodata, iar aspectul general este de constructie polifonica si, in plus, de sectiune, de etapa a unui vast santier. Cornel Ungureanu isi situeaza de altfel studiul in suita unor scrieri anterioare, cea mai indepartata in timp fiind Imediata noastra apropiere (vol. I - 1980, vol.II - 1989) si anunta ca Mitteleuropa periferiilor va fi urmata de "o carte simetrica acesteia", denumita Europa Centrala - geometria unei iluzii.
Se poate astfel observa ca literatura este si mai mult, dar si mai putin decat obiect al cercetarii: este o cale de acces, dar una privilegiata, calea regala. Altele sunt istoria, filosofia, politica, stilistica, nu lipsesc trimiterile sau macar sugestiile la antropologie si etnografie. Un fel de carte-colocviu sau carte-simpozion, expresie individuala a unor preocupari de grup: Cornel Ungureanu este unul dintre intemeietorii gruparii timisorene A treia Europa, una dintre cele mai active si mai articulate grupari culturale aparute in Romania dupa 1990. Poate chiar guru-ul ei.
Asa se explica probabil de ce, fiind in buna parte un studiu aplicat, o cercetare minutios documentata, cu vaste note ce vadesc o indelungata, de ani de zile, strabatere a unei bibliografii arborescente, Mitteleuropa periferiilor este in cel putin egala masura, daca nu chiar in primul rand, si marturia unui masiv demers intelectual, menit