De ce o analiza a PSD? Unii privesc cu neatentie sau chiar ignora ce se intampla in PSD. Cu o judecata simpla, ei spun ca FSN, FDSN, PDSR, PSD sunt acelasi lucru. Ca nimic nu s-a schimbat din 1990 si adevarurile spuse atunci raman valabile pana azi. Lipsa de realism in judecarea corecta a dinamicii si resurselor inca neepuizate ale PDSR a dus la erori mari de apreciere a situatiei politice din anul 2000. Desi acest partid este marcat de prezenta lui Ion Iliescu, a suferit transformari in cei 10 ani de la anul de infiintare, 1992.
Aceste transformari trebuie luate in consideratie pentru a intelege exact ce s-a intamplat la ultimele alegeri, in ultimii doi ani de la preluarea guvernarii, dar mai ales la ce trebuie sa ne asteptam in viitorul apropiat. Un al doilea motiv pentru care merita facuta o analiza a situatiei din PSD azi este ca in Romania aproape totul depinde de PSD.
Raportul de forte din interiorul PSD este mai relevant pentru orice analiza politica a situatiei din Romania decat cel dintre Putere si Opozitie, cel putin deocamdata. La ultimele alegeri, PDSR (acum PSD) a obtinut 37% (4 milioane de voturi pentru Camera Deputatilor si cam tot atatea pentru Senat). A fost un vot negativ produs de esecul grav al regimului Constantinescu. Pentru PSD a fost o victorie asteptata, dar care a depasit prin proportii toate calculele. Ce electorat a dat aceasta majoritate? O privire sociologica ne arata ca este unul sarac, preponderent rural, imbatranit, subcalificat. In fine, un electorat conservator, care doreste protectie sociala, este lipsit de initiativa, frustrat ca a pierdut din statutul sau in ultimii 12 ani. Il sustine neconditionat pe Ion Iliescu, care intruchipeaza toate acestea. Un electorat care are nevoie sa fie asistat pentru a supravietui.
Economia de piata, concurenta, capitalismul, somajul il sperie. El a votat PDSR pentru ca