Conform unei statistici date publicitatii la Bruxelles de catre EUROSTAT, Oficiul de statistica al UE, in 2001 cresterea PIB in Romania a fost de 5,3%, un ritm cu totul exceptional care, in acest caz, ne situeaza pe locul trei printre tarile candidate, dupa Letonia (7,7%) si Lituania (5,9%). Performanta cu totul remarcabila, conform statisticienilor europeni, economia romaneasca inregistrind deci rezultate superioare unora date pina acum ca exemplu, cum ar fi cea a Republicii Cehe (crestere de 3,3%), Ungariei (3,8%), Sloveniei (3%), Poloniei (1,1%).
In cazul Romaniei, evolutia PIB este intr-adevar spectaculoasa, de la -4,8% in 1998, la -1,2% in 1999, apoi 1,8% in 2000 si 5,3% in 2001. Dar, ca de obicei, lipsa unui canal profesionist in transmiterea de date catre Bruxelles face ca tabloul nostru statistic defalcat sa fie unul dintre cele mai incomplete, ceea ce este pacat pentru ca ar fi fost extrem de interesant pentru partenerii nostri europeni sa vada ultimele date privind evolutia exporturilor sau cresterea cererii pe piata interna, toate reflectate in balanta externa (pentru Romania, cele mai noi date defalcate sint pentru anul 2000). Pacat, spunem, deoarece analiza care se face pe plan economic are certe valente politice si poate atirna extrem de greu in formularea concluziilor finale la Copenhaga, stiindu-se ca fondurile pentru finantarea strategiei de preaderare vor fi cu atit mai mari cu cit, pe de o parte, exista dovada unei echilibrari macroeconomice si, pe de alta parte, a unor structuri administrative care sa garanteze managementul fondurilor comunitare.
Acestea fiind spuse, o atentie cu totul speciala o merita si tabloul statistic in care se comenteaza evolutiile tarilor candidate in raport cu PIB exprimat in SPA (unitati standard de putere de cumparare). SPA reprezinta o unitate monetara artificiala care permite eliminarea diferentel