•Cancerul reprezinta 34% dintre bolile profesionale •Muncitorii care lucreaza cu azbest sau produse care contin azbest sunt predispusi la cancer bronho-pulmonar •Romania este singura tara din Europa in care se mai utilizeaza azbest sau materiale care contin fibra de azbest
Una dintre bolile profesionale cu o incidenta foarte mare in randul salariatilor este cancerul, boala provocata de produsele care contin azbest. Conform unei statistici, cancerul reprezinta 34% dintre bolile profesionale. Azbestul contine o serie de substante minerale naturale fibroase care se pot separa foarte usor sub efectul prelucrarii, socurilor, vibratiilor, frecarilor pentru a constitui un nor de pulbere foarte fina, adesea invizibil cu ochiul liber. Pulberea se depoziteaza peste tot si penetreaza in profunzime plamanii. Patrunzand in caile respiratorii, fibrele de azbest pot genera diverse boli, printre care, cea mai des intalnita este, cancerul.
Azbestoza (fibroza pulmonara) este o boala care apare dupa mai multi ani de expunere, atunci cand doza retinuta in plamani este suficient de mare. Boala se manifesta printr-o reducere a capacitatii respiratorii putand sa se agraveze in timp, chiar si atunci cand omul nu mai este expus agentilor cancerigeni. Un muncitor care lucreaza cu azbest sau produse ce contin azbest poate face cancer bronho-pulmonar si dupa 15-20 de ani de la incetarea activitatii.
Azbestul se gaseste in foarte multe materiale de constructii, sticlarie, ceramica, benzi textile, hartie si carton pentru izolare termica, plafoane false, aparate electrice, produse din ciment, diversi lianti (rasini, bitum) etc.
Controale medicale severe
Supravegherea starii de sanatate a angajatilor expusi la pulbere de azbest sau materiale care contin azbest este obligatorie. Angajatorul trebuie sa asigure evaluarea starii de sanatate pen