Ana din personalităţile literare europene de marcă ale actualităţii, scriitorul spaniol Jorge Semprún, revendicat deopotrivă de spaţiul cultural francez, s-a aflat, împreună cu reputatul prozator J. J. Armas Marcelo (născut în insulele Canare, în 1946), pentru prima oară în ţara noastră, la invitaţia Institutului Francez, a Institutului Cervantes şi a Uniunii Scriitorilor din România, pentru a participa la Festivalul internaţional "Zile şi Nopţi de Literatură", în cadrul căruia s-a desfăşurat colocviul sugestiv intitulat "Inter arma silent musae?" (Scriitorul în vremuri de criză), organizat între 19-24 septembrie la Neptun - Mangalia, de Uniunea Scriitorilor în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi Societatea Română de Radiodifuziune.
Înainte de acest autentic eveniment cultural, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, şi sub egida acestei biblioteci, a Institutului Francez, a Institutului Cervantes şi a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului din Spania, a avut loc masa rotundă "Jorge Semprún şi J. J. Armas Marcelo: doi scriitori spanioli pe axa Madrid-Paris-Bucureşti", cu participarea poetului Dinu Flămând.
Biografia şi demersul literar ale lui Jorge Semprún definesc o existenţă zbuciumată, sub semnul unei lupte permanente ce generează opere-mărturie. S-a născut la Madrid, în 1923. În timpul războiului civil spaniol se exilează împreună cu familia în Franţa. Se stabileşte la Paris, unde studiază la liceul Henri IV şi apoi filosofia la Sorbona, anii de formaţie avînd să-l influenţeze adînc. "Mi-ar fi plăcut să fiu filosof de profesie", declară Semprún într-un interviu recent acordat ziarului "El País". Din 1941 militează în Rezistenţa franceză şi, din anul următor, în rîndurile Partidului Comunist Spaniol, sub numele de "Federico Sánchez". Arestat în 1943 de Gestapo, îi este sortit să cunoască doi ani de inf