Chirii imense pentru utilajele actionarului majoritar
•Scandalul dintre patronat si salariati a izbucnit in urma cu sase luni •Tribunalul a dat castig de cauza salariatilor •Fostul director Iorgov pune sub semnul intrebarii hotararea instantei •Salariatii care au fost reangajati nu si-au primit salariile restante
Tomiris SA din Iasi si SC Textil SA din Arad au ca principala legatura faptul ca unitatea din Arad este actionarul majoritar al fostei fabrici de matase iesene. Dar, in afara de aceasta, Textil SA este, in acelasi timp, si principalul partener de afaceri pentru fabrica din Iasi. Mai mult, Textil SA, impreuna cu alti doi agenti economici din Arad au devenit si funizori de utilaje, dar nu vandute, ci inchiriate. Valoarea chiriei percepute de la Tomiris SA atinge cote impresionante din punctul de vedere al expertilor contabili.
In urma cu sase luni, in perioada 17-19 aprilie a.c., a izbucnit conflictul dintre salariatii si patronii societatii comerciale Tomiris SA. Atunci, 264 de muncitori au intrerupt lucrul, declansand un protest spontan impotriva conditiilor de munca inadecvate si neachitarea unor restante salariale. Hotararea desfacerii contractelor de munca a tuturor participantilor la greva a fost luata de catre Consiliul de Administratie al societatii comerciale Tomiris SA, intr-o sedinta din data de 24 aprilie 2002.
La vremea respectiva erau in derulare contractele economice dintre Tomiris SA si Textil SA, Teba SA si Cotton SRL toate trei din Arad. Reaminitim ca SC Textil SA este actionarul majoritar al fostei fabrici de matase Victoria din Iasi.
Este cel putin ciudata, in aceste conditii, valoarea chiriei platite de unitatea din Iasi actionarului majoritar pentru cateva sute de utilaje. In timp ce valoarea de inventar a acestora este circa 32,3 miliarde lei, chiria pe numai sase luni calendari