- Economic - nr. 195 / 4 Octombrie, 2002 La data de 1 octombrie a.c., in judetul Mures a inceput recoltarea sfeclei de zahar. Vestea, mai putin buna, este ca, din motivele cunoscute - asupra carora ne-am referit in repetate randuri - , in anul 2002, suprafata cultivata cu aceasta planta tehnica a fost deosebit de mica: de numai 4.919 hectare. Si asta nu vizeaza doar judetul Mures, ci si celelalte zone limitrofe - arondate Fabricii de zahar din Ludus. Este vorba de judetele Cluj, Alba si, cu suprafete insignifiante, Bistrita-Nasaud si Sibiu. Insa, daca e sa ne referim la productia de sfecla, vestile sunt, la primele evaluari, deosebit de bune. Potrivit ing. Ioan Armenean, director general al SC Zaharul SA din Ludus, presedinte al Patronatului Zaharului din Romania, acolo unde s-a aplicat tehnologia acestei culturi, productia de sfecla obtinuta este de peste 40 tone la hectar. Ceea ce este o dovada in plus ca sfecla de zahar este - daca i se acorda atentia cuvenita - o cultura de mare viitor in agricultura si in industria alimentara a Romaniei. Din aceeasi sursa, am aflat ca, vineri, 4 octombrie a.c. - , la S.C. Zaharul SA Ludus (din pacate, unica unitate procesatoare din centrul Transilvaniei) va demara campania de prelucrare a sfeclei din productia acestui an, data pana la care se apreciaza formarea unui "stoc" de cel putin 2.000-3.000 tone de sfecla. Dupa cate se stie, este pentru al doilea an consecutiv cand S.C. Zamur SA (Fabrica de Zahar din Targu-Mures) nu functioneaza, din lipsa materiei prime, intreaga cantitate de sfecla cultivata in judet fiind prelucrata la Ludus. Or, si acesta este un fapt elocvent pentru ceea ce inseamna regresul inregistrat de sfecla de zahar in Romania. Ca sa nu mai vorbim ca, la scara intregii tari, din cele 33 de fabrici de zahar existente, in 2002 mai functioneaza doar 6-7 unitati! Insa si acestea (unele), la capacitati reduse.