Gestionat cu bani putini de Parohia „Sfintul Ioan Botezatorul“, cimitirul Bobonete din Craiova pare rupt din imaginatia bolnava a unui regizor de filme horror. Traversat pe toata lungimea sa de un canal de scurgere a apei, administrat de primarie, terenul seamana cu un imens burete imbibat cu apa. Ineditul peisajului este completat de cavouri supraetajate, care cresc an de an. Specialistii in constructii spun insa ca nu exista nici o lege care sa interzica ridicarea unor asemenea morminte cu mai multe niveluri.
Locuri de veci la mansarda
De mai bine de 20 de ani de cind figureaza pe harta, cimitirul Bobonete din strada Brestei se afla in ingrijirea Parohiei „Sfintul Ioan Botezatorul“. Pentru parohi, cimitirul a reprezentat, de atunci, o vesnica problema. Locurile de veci au fost vindute sau concesionate in schimbul unor sume derizorii, iar taxe de intretinere platesc numai cei care au chef. Parohia s-a trezit proprietara unei adevarate masini de tocat bani. Belelele au curs, vorba 'ceea, girla, precum mizeriile pe canalul colector care se scurge printre locurile de veci.
Din cauza inundatiilor permanente, solul musteste de apa. Localnicii au renuntat la clasicele gropi, construindu-si in schimb morminte de suprafata, unele cu trei sau chiar patru etaje.
„La Bobonete, nu poti sa sapi o groapa. Daca mergi cu doua cazmale-n jos, dai de apa. Desi mai exista vreo doua sute de locuri libere, ele se afla-n stufaris. Asa ca oamenii isi aranjeaza, la mica intelegere, un loc de veci la etajul unui cavou deja construit. Localnicii vin permanent cu galeti pline si arunca gunoiul menajer. Din curtile invecinate, se scurg mizeriile de la porci si chiar boasca ramasa de la tuica. Eu nu pot sa fac pe politistul cu ei“, a spus parintele paroh Florentin Danciu.
In plus, vecinii si-au construit cotete de porci pe cursul canalului, fapt ca