„Hollywood is a place where they’ll pay you a thousand dollars for a kiss and fifty cents for your soul.“ Aceasta definitie a Hollywoodului apartine uneia dintre propriile sale embleme, actritei-simbol a carei imagine domina cultura pop a secolului XX, Marilyn Monroe. Daca titlul filmului The Seven Year Itch, regizat de Billy Wilder in 1955, nu spune foarte mult, imaginea lui Marilyn in rochia alba, fluturata de curentii unei guri de aerisire a metroului new-yorkez (aflata si pe afisul filmului) a facut istorie si a fost simbolul Statelor Unite la expozitia mondiala organizata in acel an de Uniunea Sovietica.
In august 2002 s-au implinit 40 de ani de la moartea ei misterioasa, in jurul careia s-au scris diverse scenarii, adaugind ipotezei supradozei de barbiturice prescrise in cantitati enorme de psihiatrul Ralph Greenson, presupunerile ca au fost implicate CIA, FBI sau Mafia, ceea ce a sporit puterea de fascinatie a mitului. Reflexul firesc al atentiei acordate acestei comemorari de revistele de specialitate a fost programarea unor filme cu M.M. pe posturile de televiziune.
Prima inca difuzeaza o serie de filme clasice, rezervind seara de simbata filmelor cu Marilyn Monroe. Saptamina trecuta a fost The Seven Year Itch, al carui afis (cu Marilyn deasupra aerisirii de la metrou) a dominat Times Square in ’55 si va domina imaginarul colectiv multa vreme de acum incolo. Povestea intilnirii unui om obisnuit cu o vecina mai putin obisnuita, actrita si model (M.M.) parodiaza alte filme de succes ca Here to Eternity si Brief Encounter. Wilder este cel care a realizat si Some Like It Hot, celebra comedie cu Tony Curtis si Jack Lemmon. Un alt film programat pe Prima a fost Monkey Business, cu Cary Grant si Ginger Rogers, in care M.M. este secretara unui om de stiinta, a carui descoperire (un ser al tineretii) ii face pe cei din jur sa involueze la un compo