George IONESCU
Psihiatrie clinica standardizata si codificata
Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2000, 238 p., f.p.
Pentru „fascinanta istorie a medicinii psihiatrice“, volumul Psihiatrie clinica standardizata si codificata este un reper obligatoriu cel putin din perspectiva definirilor descrise pentru fiecare variatie a dementei. Ca literatura de specialitate, prezentul volum a devenit imperios necesar datorita „tendintei tot mai puternice de a descrie noi si noi boli“ sau din cauza „schimbarii tabloului clinic al bolilor prin fenomenul de patomorfoza, conform caruia respectiva boala, intr-o noua haina, a primit o noua denumire, care a constituit un nou diagnostic“. O alta motivare pentru redactarea cartii este si fenomenul determinat de „dezintegarera marilor entitati nosografice (asemenea marilor imperii ale acestui secol) si edificarea unor noi entitati clinice care si-au revendicat si, in cele din urma, au obtinut un statut independent“ (p. 19).
O data cu evolutia precipitata a lumii moderne cu variatiile fenomenului de industrializare si urbanizare agresiva, depresiile au devenit un potential accesoriu cotidian. Evenimente dureroase permanentizate precum nesiguranta vietii de miine, spectrul foamei determinat de lipsa mijloacelor de subsistenta; inexistenta alternativelor pentru cei mai multi licentiati, obligati la o rutina paguboasa si depresiva, legata de un venit mizer si de neputinta deblocarii frustrarilor adunate din copilarie; toate acestea cumulate in timp pot provoca dementa.
Volumul doctorului George Ionescu a compatimentat fenomenul psihiatriei clinice in zece tipologii: Tulburari psihice organice, inclusiv tulburari simptomatice; Tulburari psihice datorate consumului de substante psihoactive; Schizofrenia, tulburarea schizotipala si tulburarile delirante; Tulburari afective; Tulburari nevroti