Din 1986, de când a început să funcţioneze Catedra de limbă şi literatură română (încredinţată celui care scrie aceste rânduri, acum profesor emerit) şi până astăzi, când prof. Teresa Ferro, o distinsă românistă (it. romenista) o conduce cu competenţă, secondată de lector Celestina Fanella, studiile privind limba, cultura şi istoria românilor au cunoscut o dezvoltare deosebită.
De mai multă vreme, Universitatea din Udine, prin Departamentul de limbi germanice şi romanice (director: prof. Maria Amelia d'Aronco) şi prin Catedra de limba şi literatura română, a organizat întâlniri (convegni) ştiinţifice cu profesori şi cercetători din Universităţile din România. Cu mijloace modeste, dar cu participarea entuziastă a autorităţilor locale (Provincia Udine, Consorţiul Universitar condus de prof. G. Frau), au avut loc până acum nu mai puţin de trei asemenea congrese de românistică. Un merit deosebit îl are şi Asociaţia Italiană a Româniştilor (AIR), condusă, acum, de profesorii Marco Cugno (Torino) şi Bruno Mazzoni (Pisa).
Au participat, nu o dată, universitari din Timişoara (Cornel Ungureanu, Smaranda Vultur, Adriana Babeţi, Vasile Frăţilă, Liviu Ciocârlie), din Bucureşti (Sanda Reinheimer-Râpeanu), din Oradea (I. Hogea) şi alţii. Numele celor care au luat cuvântul în reuniunile ştiinţifice nu are, bineînţeles, prea multă însemnătate. Trebuie însă subliniat că, afară de aceştia, au beneficiat de burse de studiu la Universitatea din Udine o serie de cadre didactice universitare dornice de a-şi completa studiile de românistică, italianistică, ştiinţe politice, în Italia, profitând de o lege a statului italian anume creată pentru intelectualii din ţările din Est.
Putem însă afirma - fără exagerare sau eroare - că Udine, Provincia Udine şi mai ales Universitatea au fost extrem de generos deschise către România. Să nu uităm: Univer