Conducerea Facultatii de Stiinte Economice (FSE) din Craiova a bagat spaima in studenti impunind, de anul acesta, un regulament care prevede ca prezenta la cursuri este obligatorie. Astfel, s-a adoptat un sistem de notare care prevede ca nota finala este, de fapt, o medie intre nota obtinuta la examen si o nota data pentru activitatea din timpul semestrului. Noutatea consta in faptul ca acum se noteaza si prezenta la cursuri, nu doar cea la seminarii.
Pentru cel care nu a asistat vreodata la un curs al profesorilor de la FSE, noul regulament ar putea parea binevenit. In realitate, lucrurile nu sint tocmai roz. Cele mai utilizate sali de curs sint un fel de hale imense, in care se inghesuie sute de studenti.
Cei care au ghinionul sa stea la mai mult de zece metri de profesor nu aud mai nimic si nu pot sa-si ia decit niste notite trunchiate. In plus, multi dintre profesori respecta, la cursuri, o reteta total neproductiva: ei dicteaza cuvint cu cuvint ceea ce studentii pot citi in manuale, lipsind astfel cursurile de orice forma de comunicare student - profesor. Asa incit, pina una alta, tot ce poate fi notat este prezenta fizica a studentului in sala de curs. Conteaza mai putin daca el motaie, scrie biletele sau se joaca pe telefonul mobil.
Mobilizeaza studentii, enerveaza profesorii
Interesant este faptul ca noul regulament a nemultumit nu numai studentii, ci si pe multi dintre profesorii care predau cursuri la FSE.
Acestia din urma considera ca este absurd sa fie nevoiti sa acorde note pentru simpla prezenta a studentului in sala de curs. Ei sint convinsi ca masura de constringere adoptata de conducerea facultatii nu trezeste in nici un fel interesul cursantilor pentru prelegerile pe care le audiaza plictisiti, urmarind pe ceas minutele ramase pina la pauza. In plus, nota finala, inscrisa in catalog, nu mai refl