Petre Roman a fost inlocuit în 2001 de Traian Basescu si oamenii lui dupa un dezamagitor 2,9% la alegerile prezidentiale si 7% la Parlament. S-a sperat ca Basescu - un lider popular - sa relanseze partidul. Cresterile s-au vazut mai mult la propria sa imagine. El este prezent constant în cuartetul cu Iliescu, Nastase, Stolojan; si o rata de încredere constanta, de peste 40%. Atacurile sale singulare de anul trecut împotriva liderului PSD i-au adus aceasta apreciere într-un moment cand aproape toate vocile critice amutisera. Atat printre politicieni, în mass-media, dar si printre intelectualii societatii civile.
Basescu a fost liderul necontestat al opozitiei în 2001-02. Replica PSD a fost întai sa raspunda atacurilor, ceea ce i-a crescut audienta. PSD a schimbat apoi tactica. Basescu a fost si este supus unor hartuieli continue, dar nu în plan politic, cum ar fi preferat, ci ca primar al Bucurestiului. Tactica a avut succes.
Basescu a fost izolat, obligat sa lupte numai pe teme ale administratiei locale, iar discursul sau propriu-zis politic s-a periferizat. De aici, stagnarea partidului la 11%. PD si-a propus sa aiba 22-25% la viitoarele alegeri, iar in decembrie care vine sa treaca de la 11% la 15-17%. Nu pot sa anticipez anul 2004, dar sigur în decembrie PD nu va fi la 15-17%.
Basescu ramane popular ca lider, dar trebuie sa ne chestionam asupra intentiei de vot pentru listele PD în 2004. Persoana mediatica, om orchestra, Basescu nu a reusit sa transfere imaginea sa spre partid. Vechea garda era mai vizibila, mai experimentata si dadea imaginea unei echipe. Acum PD înseamna aproape exclusiv Traian Basescu, în ciuda tentativelor de a impune noi figuri. A lui Emil Boc, de pilda. Aducerea la varf a celor inlaturati în mai 2001, desi o mutare corecta, a fost o grefa care nu a reusit.
Dintre partidele de opozitie, PD este singurul de