Daca aceasta va fi sau nu 2007, cum îsi doresc cele doua, se va stabili abia în decembrie la Consiliul European de la Copenhaga. Fata de romani, bulgarii au, în evaluarea europeana, avantajul unei economii de piata functionale, chiar daca în acest moment ei nu o duc prea bine. Romanii "fac progrese" si au realizari în domeniile deloc neglijabile ale protectiei copiilor institutionalizati, drepturilor minoritatilor si macrostabilizarii economice. Totusi, puterea lor de cumparare este doar un sfert din cea a cetatenilor Uniunii Europene, iar la capitolele dureroase ale luptei împotriva coruptiei si reformei sistemului judiciar nu se constata nici un progres fata de 2001. Cine citeste cu atentie Raportul de tara si documentul de strategie care rezuma evolutia statelor candidate nu are nici un dubiu ca suntem pe ultimul loc în clasamentul tarilor candidate.
Orgoliul nostru national a primit o lovitura care ar trebui sa fie echivalentul unui dus rece si impulsul unui nou început.
Deocamdata, am avut parte doar de o serie de declaratii politice previzibile: guvernul a pus accentul pe progrese si încurajari, a minimalizat progresele Bulgariei si a dat vina pe fosta guvernare pentru întarzieri. Opozitia a cerut guvernului sa-si rezolve deficientele consemnate în Raport.
Privit la rece, Raportul nu desfiinteaza actuala guvernare, ci îi recunoaste o serie de merite în redresarea situatiei economice dupa 2000. Dar daca este adevarat ca, în perioada 1997-2000, progresul negocierilor cu UE a fost penibil, la fel de adevarat este ca fostul guvern a fost obligat sa plateasca o datorie externa uriasa, contractata de guvernul Vacaroiu (acest "Hagi al Finantelor", dupa propria sa definitie). Iar în doi ani de actiune nestanjenita, actuala guvernare, cu unitatea ei de monolit, ar fi avut prilejul sa faca mult mai mult decat a facut. Aceasta concluzie decurge fir