Nicolae Velea s-a născut la 13 aprilie 1936 în comuna Cepari din judeţul Argeş. Părinţii lui, Gheorghe şi Dumitra Velea, erau amândoi învăţători.
între 1953-1958, Nicolae Velea urmează cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Tudor Vianu, Al. Rosetti, Iorgu Iordan, Jacques Byck, Al. Graur, Edgar Papu. Printre colegii lui se numără Sorin Titel, Gabriel Dimisianu, Livius Ciocârlie, Domiţian Cesereanu.
în 1957 debutează ca publicist în Viaţa studenţească. Ca prozator debutează cu un an mai târziu, când îi apare schiţa Poarta în Gazeta literară.
între 1958-1964 lucrează ca redactor la Gazeta literară, fiind coleg de redacţie cu Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Paul Georgescu, Matei Călinescu, S. Damian, Gabriel Dimisianu. Prima carte, volumul de proză scurtă Poarta, îi apare în 1960 şi îl impune ca un prozator original (excesiv de original, consideră unii comentatori). Cărţile pe care le va mai publica de acum înainte, modeste ca număr de pagini, dar substanţiale artistic, nu vor face decât să-i consolideze succesul iniţial.
Timp de doi ani (1964-1966) lucrează ca redactor la "Romfilm", Secţia scenarii, iar din 1966 şi până la sfârşitul vieţii - ca redactor la revista Luceafărul. în 1965 se căsătoreşte, cu Elena Stan, şi ea absolventă a Facultăţii de Filologie, şi ea prozatoare (îşi semnează textele Ana Delea), iar în 1967 i se naşte singurul fiu, Andrei Velea.
Toţi cei care îl iubesc şi îl admiră pe Nicolae Velea (şi sunt mulţi la număr) asistă dezolaţi la ruinarea sănătăţii lui, din cauza alcoolului. în cele din urmă, într-o noapte geroasă de iarnă - 31 ianuarie 1987 -, el cade în zăpadă, în apropiere de Piaţa Scânteii, şi moare îngheţat.
Faima scriitorului nu s-a stins o dată cu viaţa sa. Criticii şi istoricii literari au continuat s