I. Duminica, 23 septembrie, in cadrul progamului „Ora satului“ au fost ascultate si probleme legate de „Cadastru“, invitat fiind dl Radocea din partea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie.
In primul rind, ne-a spus ce este „cadastru“, si nu „cadastru funciar“. In timp ce „cadastru“ inseamna „totalitatea lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare“ cu toate caracteristicile lor, iar „funciar“ se refera la „proprietatea particulara asupra pamintului sau la averi imobiliare“, dl Radocea a modificat definitia de „cadastru funciar“ in „cadastru“ pentru a evita sa spuna cum sint organizate, conduse, controlate si care este stadiul lor privind aplicarea Legilor 18/1991 si 1/2001. A facut aceasta eschiva pentru a-si ascunde lipsurile din activitatea Oficiului National si a celor judetene, avind astfel portita deschisa pentru a arunca vina pe „comisiile locale“.
Era momentul potrivit sa spuna care sint factorii care au determinat tergiversarea timp de peste zece ani a aplicarii Legii 18/1991 si ce trebuie facut pentru ca aplicarea celor doua legi sa se finalizeze la termenul stabilit de guvern.
Daca dl Radocea si-a declinat raspunderea pentru aplicarea legilor respective ca institutie de specialitate, atunci cine raspunde pentru modul defectuos si cu aspecte de ilegalitati in aplicarea celor doua legi?
Tergiversarea aplicarii celor doua legi are la baza multe cauze. Lipsa terenurilor in perimetrul comunelor, intentia unor persoane din administratia locala de a nu se atribui intreaga suprafata indreptatita, nepredarea pamintului o data cu titlurile pentru a ascunde nedreptatea facuta viitorilor proprietari, in multe cazuri terenurile bune au fost atribuite altor persoane decit celor care le-au avut inainte de colectivizare, s-au acordat terenuri unor persoane care nu aveau dreptul etc. Pe linga cele de mai