Iritabilitate, stari de tensiune nervoasa, cresterea apetitului pentru zahar, palpitatii, bufeuri, stare permanenta de oboseala, tulburari de memorie, plins, insomnie sint doar citeva dintre neplacerile pe care trebuie sa le indure femeile care au atins pragul menopauzei. Toate aceste simptome sint provocate de dezechilibrele hormonale. Aceste schimbari produc in primul rind o crestere a rezervelor de grasime, in paralel cu o scadere a tonusului si masei musculare. Impotriva acestor manifestari, nutritionistii recomanda o serie de alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta unei femei aflate la menopauza.
Cerealele, drojdia de bere si varza cruda - sint importante deoarece contin cantitati mari de vitamina B6 (piridoxina) care regenereaza globulele rosii si furnizeaza cantitati mari de energie organismului, necesare in aceasta pe-rioada.
Legume uscate, nuci, alune, smochine, mere si porumb - contin cantitati mari de magneziu care intervine in mentinerea soliditatii oaselor, a tonusului muscular, dar si in generarea de energie la nivel celular.
Uleiurile vegetale (in special ulei de floarea-soarelui, ulei de masline), soia, rosiile contin vitamina E care protejeaza celulele si tesuturile impotriva imbatrinirii provocate de actiunea oxidativa a radicalilor liberi. Rezultatele studiilor efectuate de dr. Robert London, de la John Hopkins University School of Medicine, din Baltimore - SUA, au aratat ca suplimentarea aportului zilnic de vitamina E, in cazul femeilor aflate la menopauza, scade cu 33 la suta simptomele dureroase, anxietatea cu 38 la suta si depresia cu 27 la suta.
Soia si alimentele preparate din soia, broccoli, lintea si fasolea contin fitoestrogeni, substante asemanatoare cu hormonii feminini si care se pare ca au un rol benefic in combaterea bufeurilor din perioada menopauzei. Cercetarile au aratat ca fem