Adriana BABETI
Arahne si pinza
Editura Universitatii de Vest, Colectia „Epistemia“, Timisoara, 2002,
258 p., f.p.
Ion BUZERA
Lecturi postmoderne
Editura Noul Scris Romanesc,
Colectia „Theta. Eseu“, Craiova, 2001,
272 p., f.p.
Doua carti, doi critici si eseisti – mai discreti decit comentatorii tenaci ai aparitiilor editoriale curente, prezenti totusi in actualitatea noastra literara: universitari in orasele lor de resedinta, Timisoara, respectiv Craiova, redactori ai unor lunare locale, dar cu buna reputatie nationala, cistigata inca din anii ’80 in primul caz si dupa 1990 in cel de-al doilea. Dincolo de diferentele notabile dintre ei – o similitudine: au amindoi pasiuni declarate pentru proza „Scolii“ lui Radu Petrescu &comp., despre care au scris in repetate rinduri. Filo-„tirgovisteni“, vasazica…
Adriana Babeti: o “sinteza“ personala
Sub titlul Arahne si pinza, Adriana Babeti a publicat de curind un volum echivalent cu o „sinteza“ personala sui generis, cu un „raport de activitate“ in care sint condensate preocuparile sale eseistice de ieri si de azi. Pour les connaisseurs – caci autoarea nu se explica, nu scrie nici o prefata, iar rindurile confesive de pe coperta a IV-a, preluate dintr-un eseu din interior (p. 204), vorbesc doar la modul general-metaforic despre transcrierea fiintei pe hirtie si despre multiplicitatea de discursuri din care i se constituie in ultima instanta autoportretul. Iata pasajul, deopotriva sugestiv si seducator: „Scriitorul care isi spune eu (tu sau el), prin tot atitea personae si tot atitea masti, a ramas mereu «chez-soi», in pagina, inchis, prizonier siesi, in propriu-i corp.
Un corp scris, o uriasa fraza pe suprafata hirtiei, glisind unduit, care se mira – sine sint? Si isi raspunde – sint ceea ce vi se pare ca