- Diverse - nr. 208 / 23 Octombrie, 2002 Institutul de Cercetari Alimentare a emis, de curand, o lista cu E-urile folosite in industria alimentara ca aditivi, considerate a fi cele mai nocive pentru sanatatea noastra. Desi ele nu provoaca, ci doar predi spun contractarea, in timp, a unor boli grave, este spre binele nostru ca, atunci cand facem cumparaturi, sa studiem cu atentie compozitia alimentelor si a bauturilor si sa le evitam pe cele potential periculoase. E-urile sunt mentionate ca atare, urmate de 3 sau 4 cifre, sau sub denumirea lor de substante chimice. Iata, in continuare, grupele de produse si E-urile pe care le contin, precum si bolile pe care acestea le pot declansa. Ramane ca fiecare dintre noi sa decida singur ce si cat consuma. 1. Margarina, branzeturi, branza topita, paine si produse de panificatie: E 101 (riboflavina sulfat de sodiu); E 234 (nizina); E 281 _ 283 (propionati); E 320 (BHA); E 321 (BHT); E 338 (acid fosforic). Acestea pot declansa alergii, boli ale ficatului, tulburari hepatotoxice. 2. Racoritoare, dulciuri, inghetata, produse de patiserie, ciocolata, prajituri: E 102 (tetrazina); E 110 (sunset yellow); E 120 (acid carminic), E 122 (azorubina); E 123 (amaranth); E 124 (pancean 4R); E 131 (albastru patent); E 132 (indigotina); E 155 (brum HT); E 339 _ 341 (fosfati); E 450 (difosfati); E 461 (metilceluloza); E 463 (hidroxipropil); E 466 (carboximetil celuloza); E 951 (aspartam); E 1210 _ 1202 (polivinilpolipirolidona). Acestea pot declansa alergii, tumori pe glanda tiroida, eruptii cutanate, cancer, tulburari ale tubului digestiv, tulburari hepatotoxice. 3. Conserve, preparate din carne, mezeluri: E 200 (acid benzoic); E 211 (benzonat de sodiu); E 213 (benzonat de calciu); E 214 (etil p hidroxilbenzonat); E 215 (etil p hidroxibenzonat de sodiu); E 220 (dioxid de sulf); E 221 (sulfit de sodiu); E 239 (hexametilen tetramina); E 25