- S-a spus de multe ori ca, in acest moment, saracia constituie cea mai importanta problema politica a Romaniei. Sinteti de acord cu aceasta afirmatie?
- Saracia reprezinta o problema reala nu doar in Romania, ci si in UE: putem vedea ca exista o problema reala a saraciei in multe dintre statele membre, unele dintre ele chiar tari bogate, ca si in unele din tarile candidate. Saracie si excluziune sociala. Aceasta este cauzata de faptul ca traim intr-o noua era economica si ne confruntam cu un set complet nou de probleme. In multe cazuri, putem constata cum grupuri intregi la nivelul diverselor societati sufera de pe urma fenomenului de excluziune, unii dintre acestia fiind imigrantii, in alte cazuri este vorba despre oamenii care nu au tipul de pregatire ceruta de economie etc. In ceea ce priveste Romania, da, saracia reprezinta o problema reala si putem vedea ca fenomenul afecteaza un numar foarte mare de oameni si asta nu numai in zonele rurale, ci si in cele urbane. Stim ca exista probleme deosebite in cazul minoritatilor etnice si, mai ales, a comunitatii roma. Desigur, aceasta este o enuntare a problemelor si stiu ca doriti sa aveti si reactia mea la toate acestea. Primul punct pe care as vrea sa-l subliniez este ca se simte nevoia unei reforme foarte rapide pentru ca Romania sa poata deveni o economie functionala de piata. Al doilea punct pe care doresc sa-l evoc este nevoia instituirii unor politici concrete privind forta de munca.
- Cu citva timp in urma, Romania a anuntat elaborarea unui Plan national de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale. Care este parerea dvs. in privinta masurilor care sint enuntate in acest plan national de actiune?
- Stiti foarte bine ca, vorbind despre Planul National de Actiune, Romania a decis elaborarea lui datorita existentei problematicii respective la nivel national. Dar vreau sa repet faptul ca,