Si in Tara Lapusului mincarea care se da pomana are o mare importanta. Sarmalele din varza acra cu sunca si slanina, mici si ascutite, "de o muscatura", sint la loc de cinste. Cei care mai pastreaza traditia le fac obligatoriu in vase de lut. Ele se servesc cu mina, dupa care se bea in amintirea mortilor un pahar de palinca de prune. In restul Maramuresului, s-a intrat de multa vreme intr-o sarbatoare a mortilor mai moderna. De obicei, la cimitir se duc fancuri (gogosi), prajituri si cozonaci. Clasicele luminari au fost inlocuite cu candele si cu instalatii de iluminat montate pe coronite. In fiecare cimitir se trag clopotele si se fac slujbe.
Mortii merg pe mijlocul drumului, iar cei vii pe margini
Ioan Bogdan, referent la Centrul Creatiei Populare Baia Mare, ne-a declarat ca exista mai multe mituri legate de Ziua Mortilor. Unul dintre ele ar fi acela potrivit caruia oamenii de la tara se intorc acasa de la cimitir pe marginile drumului deoarece mortii merg pe mijloc. De altfel, este singura zi din an cind mortii ies din mormint si umbla printre cei vii, fara sa fie vazuti. Luminarile au o semnificatie aparte. Credinte din popor spun ca mortii vad prin intermediul acestora. Asa se explica si faptul ca oamenii vorbesc mortul numai de bine si unde vad un cimitir pustiu aprind cel putin o luminare. Din cele mai vechi timpuri, batrinii au transmis si credinta ca de Ziua Mortilor se poate vorbi cu cei dragi trecuti in nefiinta. Membrii familiei celui decedat povestesc adesea cu mortul, pentru a-i spune ce se mai intimpla acasa sau cu prietenii.
(Adrian Rusu)
Lumina luminarilor calauzeste calea sufletelor
Ziua Mortilor, sau asa cum este cunoscuta in anumite parti ale Transilvaniei, " iluminatia", este o sarbatoare traditionala catolica, imprumutata de toti ardelenii, indiferent de apartenenta religioasa. Lumina luminarilor