In topul substantelor care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica in perioada iernii se afla vitaminele A, E si C, precum si microelementele seleniu si zinc, adevarati ?combustibili? pentru sistemul imunitar l Vitamina C este ?vedeta? protectiei impotriva racelilor si a infectiilor deoarece stimuleaza imunitatea si combate radicalii liberi.
Cantitatile recomandate sint de 120 de miligrame pe zi (echivalentul a doua portocale), iar pentru fumatori, 1 gram pe zi (1.000 de miligrame). In afara de citrice (lamii, portocale, grapefrut), cel mai mare continut de vitamina C il are patrunjelul - 200 miligrame, la 100 de grame, kiwi - 94 mg, la 100 g, varza - 60 mg, la 100 g l Vitamina A (betacarotenul), cunoscuta mai ales ca vitamina ochilor si a pielii, este indispensabila pentru buna functionare a imunitatii.
Cantitatile recomandate trebuie sa fie de minimum 800-1.000 mg pe zi, din care o treime sub forma de betacaroten (aproximativ 100 g de morcovi cruzi). Campion imbatabil in privinta continutului de beta-caroten este morcovul, cu 10.000 mg, la 100 g, urmat de spanac, cu 6.000 mg la 100 g, brocoli, cu 2.500 mg, la 100 g, pepene, cu 2.000 mg, la 100 g, rosii, cu 600 mg, la 100 g.
Zincul - ?ucigasul de virusi?
; Zincul, supranumit si ?ucigasul de virusi?, este un microelement a carui carenta poate duce la scaderea rezistentei in fata infectiilor.
Este una dintre cele mai eficiente substante impotriva guturaiului. Doza zilnica recomandata este de 15-30 mg si de 30-60 mg pentru femeile insarcinate. Cea mai mare cantitate de zinc se gaseste in scoici (80 mg/100 g), carnea de vaca (10 mg/100 g), fasole (2 mg/100 g). ; Seleniul este un redutabil inamic al radicalilor liberi, carenta in organism provocind scaderea capacitatii de rezistenta impotriva infectiilor. Dozele recomandate: intre 70 si 80 de micrograme pe zi. Cele mai