Presedintele asista, de asemenea, mai degraba placid, la dezbaterea initiata de delfinul nerecunoscator de la Palatul Victoria pe tema modificarii Constitutiei.
Subit, lupii tineri din PSD ar fi dispusi sa repare ceea ce stricasera stramosii lor fesenisti in privinta regimului proprietatii. PSD nu s-ar impotrivi nici recursului la modele juridice datand de pe vremea Bratienilor si a lui Maniu. D-l Nastase si apropiatii sai vad insa piatra unghiulara a viitoarei Constitutii mai ales prin alte doua modificari ale legii fundamentale: sporirea prerogativelor prezidentiale (cu un presedinte care ar putea lesne dizolva Parlamentul si ar mai putea chiar sa influenteze anumite decizii guvernamentale) si simplificarea procedurilor, acum foarte greoaie, pentru un scrutin anticipat.
Despre alegeri parlamentare s-a vorbit explicit inca de pe la inceputul acestui an, mai intai intr-un context particularizat de o criza pasagera in raportul PSD-UDMR. ("Sa nu-si inchipuie cineva ca, sub presiunile unor grupuri din UDMR, noi negociem" - s-a suparat amarnic premierul, dar, fireste, i-a trecut foarte repede.) Cateva saptamani mai tarziu, la Dej, ministrul Ioan Rus a agitat iarasi, pe nepusa masa, ideea "anticipatelor". In februarie, aflat in Statele Unite, d-l Nastase a mai apasat o data pe aceeasi pedala, afirmand ca "exista oricand posibilitatea unor alegeri anticipate atunci cand apar momente speciale in care se doreste verificarea starii de spirit si a sprijinului populatiei pentru o anumita formatiune politica". Si subiectul a revenit, ca un laitmotiv, pe aceleasi voci, dar si pe altele (Mihailescu, Gusa etc.). Recent, la Copenhaga, la un soi de sezatoare politica la care au luat parte d-nii Iliescu si Nastase, precum si jurnalistii ce i-au insotit, liderul PSD a facut noi variatiuni pe aceasta tema, aducand in discutie o anume aritmetica legata de calendarul ext