Ieri, la Bruxelles, beneficiind de o intensa mediatizare, au fost prezentate rapoartele realizate de OPEN SOCIETY (cu sediul central la Budapesta si patronata de omul de afaceri George Soros), monitorizare a starii de fapt din unele tari candidate la aderarea la UE. De data aceasta, domeniile analizate sint in numar de trei: coruptia si lupta impotriva coruptiei, justitia si asigurarea de sanse egale pentru femei si barbati.
Metodologia lor este aceeasi ca in anii trecuti, echipa de la Budapesta beneficiind de studii nationale realizate de cercetatori sau persoane independente din tarile analizate. Astfel, din tara noastra, raportul despre coruptie ii are ca autori pe Oana Mateescu si Adrian Baboi-Stroe de la Transparency International, cel privind justitia este realizat de Monica Macovei de la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului si de consultantul independent Ioana Cornescu, iar textul despre asigurarea sanselor egale este rezultatul unei echipe nationale de cercetatori compusa din Doina Dimitriu, Valentina Contescu, Florentina Negrutiu, Georgiana Macavei, Livia Aninosanu si Daniela Martis.
Rapoartele respective beneficiaza de o lansare profesionist regizata, nu numai la Bruxelles, ci si in toate marile capitale europene, la eveniment participind - la Bruxelles - inalti functionari ai Parlamentului European, Comisiei Europene, universitari etc., urmind ca, pe parcursul acestei saptamini textele respective sa fie prezentate in detaliu la Comisia Europeana, in sesiuni de comunicari la care sa participe o parte dintre comisarii europeni.
Primul raport de care dorim sa ne ocupam este cel privind coruptia si care incepe lamuritor pentru toata lumea: „Romania pare sa fie tara candidata la aderarea in UE cel mai serios afectata de coruptie. Coruptia este endemica, daca nu chiar la nivel de sistem, in multe zone ale vietii publice: autoritatile