Daca este adevarat ca mindria unui sat se oglindeste in biserica pe care o are, atunci fara indoiala ca locuitorii din Zatreni sint indreptatiti sa fie printre cei mai trufasi vilceni. In satul Zatreni, la o suta de metri distanta, se afla doua biserici de o inestimabila valoare monumentala. Povestea lor se desprinde din colbul istoriei. La inceputul secolului al XVIII-lea, teritoriul actual al comunei apartinea boierilor Zatreni, despre care se spune ca erau rude ale fratilor Buzesti, legendari capitani ai lui Mihai Viteazul.
Fiecare din cei trei boieri din neamul Zatrenilor si-a legat numele de cite un monument: Preda a construit, in 1734, o biserica din caramida, Radu a ridicat, cu 20 de ani mai tirziu, un castel, iar lui Ionita i se datoreaza construirea, in 1756, a bisericii din lemn.
Toate cele trei monumente exista si astazi, ele aflindu-se in diferite stadii de conservare. Cel mai bine s-a pastrat biserica din lemn, ceea ce poate parea surprinzator.
„Imbinarea lemnelor din care este construita biserica este una deosebit de ingenioasa. Nu s-a folosit nici macar un cui de fier, totul fiind gindit si realizat de cei mai mari mesteri ai vremii“, spune parohul.
Biserica din caramida, care poarta hramul Sfintului Nicolae, este acum supusa unor ample lucrari de renovare. Costul acestora, estimat la circa opt miliarde de lei, este suportat de Marius Badea, un om de afaceri originar din Zatreni. Dupa cum declara cei care efectueaza lucrarea, biserica va avea incalzire centrala montata in podea si va fi iluminata noaptea, cu ajutorul unor proiectoare exterioare.
Cel mai macinat de vreme s-a dovedit a fi castelul, poate si pentru ca acesta a fost prea putin ingrijit de administratorii sai, in timpul comunismului.
Revendicat si cistigat in instanta de urmasii fostilor proprietari, castelul medieval din Zatreni este, conform saten