Raportul din acest an privind problemele justitiei din Romania (elaborat de Institutul pentru o Societate Deschisa, cu sediul la Budapesta si patronat de George Soros) este semnat, pentru partea dedicata Romaniei, de catre Monica Macovei, de la Fundatia Helsinki pentru Drepturile Omului, si de consultantul independent Ioana Cornescu.
Asa cum era de asteptat, cele doua romance lanseaza, inca de la inceput, o judecata fara apel: „In decursul ultimului an, Romania a inregistrat putine progrese in realizarea unei mai mari independente sau, profesionalismului in justitie. Citeva probleme structurale majore - continuarea exercitarii autoritatii administrative de catre Ministerul Justitiei, posibilitatea ca procurorul general sa introduca apeluri extraordinare, compozitia mixta a Consiliului Superior al Magistraturii si jurisdictia comuna asupra judecatorilor si procurorilor - nu au fost inca rezolvate, impiedicind functionarea eficienta si independenta a sistemului justitiei si contribuind la nivelul inalt al lipsei de incredere a opiniei publice in curtile de justitie“.
Raportul confirma si subliniaza gros si apasat tot ceea ce, in decursul anilor, au insemnat acuzatii la adresa incapacitatii autoritatilor de a opera reforma in sistemul justitiei. Numai asa se explica de ce, in viziunea autoarelor, „Ministerul Justitiei continua sa exercite o autoritate supracentralizata si nonnecesar de larga in privinta selectiei, promovarii si evaluarii judecatorilor, ridicind semne de intrebare asupra potentialei influente politice. In mod special, prevederile care permit numirea de judecatori fara a se mai trece prin procedurile de examinare clasice arunca o pata de umbra asupra separarii puterilor si risca o inlocuire a profesionalismului cu clientelismul politic drept criteriu pentru serviciul in justitie“.
Daca lucrurile stau asa, este evidenta concluzia pe ca