Mircea ELIADE
50 de conferinte radiofonice. 1932-1938
Editura Humanitas, Bucuresti, 2001, 304 p., f.p.
La sfirsitul anului trecut, Editura Humanitas a publicat in colaborare cu Societatea Romana de Radiodifuziune un volum inedit continind transcrierea a 50 de conferinte radiofonice sustinute de Mircea Eliade intre 1932 si 1938. Prelegerile se inscriu intr-un proiect mai amplu, datorat lui Dimitrie Gusti care, in calitatea sa de presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii, creeaza in 1930 o emisiune culturala, Universitatea Radio, difuzata zilnic si realizata de tineri intelectuali printre care Constantin Noica, Petru Comarnescu, Mircea Vulcanescu, Ionel Jianu.
In conferentiarul Eliade il recunoastem cu usurinta pe eseistul din India, din Oceanografie, din Fragmentarium sau din Insula lui Euthanasius, pe autoul Itinerarului spiritual: credinta in valorile necontingente, aliata cu o mistica a vietuirii fervente intr-un concret insufletit de tensiunea dintre mister si revelatie, profetizarea (uneori violenta a) unei existente revolutionare a spiritului, purificate de inesential, de futilitatile modernilor sint toposuri ce contureaza profilul unui intelectual deopotriva cerebral si exaltat, al unui „trairist“ lucid imbinind rationalismul si eruditia, principii ale culturii occidentale, cu fascinatia irationalului extatic, caracteristica spatiului oriental.
O mare parte din conferintele radiofonice ale tinarului Eliade – intors de curind din India – impartasesc, cu o exaltare inteligent temperata de observatia erudita, ceva din experienta indiana, au ca tema desavirsirea interioara in miezul misterului indic. Sint prelegeri-confesiune, lirice si autentice. Dincolo de fraza sobra ce evoca plastic, cu o vadita sensibilitate a detaliului, imagini indiene, banuim pathos-ul retinut al vorbitorului.
Cetatea Benares,