Potrivit confesiunilor lui Werner Sommeraurer, care l-ar fi vazut pentru prima oara pe Priboi in timpul interogatoriilor din Bucuresti, acesta era foarte irascibil si injura gros, în genul: "Fir-ai al dracului, tu vrei statut (de) politic?". Rezulta ca "generalul", respectiv generalul Nuta, îi cerea lui Ristea Priboi rapoartele despre mersul anchetei. O ancheta dura, cu torturi, amenintari cu moartea, insulte si umilinte fizice, 24 de ore din 24. De anchetarea celor care se împotrivisera comunismului în '87 se ocupa, asadar, mai vechea noastra cunostinta Ristea Priboi: surprins de asta data, potrivit unor marturii scrise, într-o actiune flagranta de politie politica, si anume in definitia data unor asemenea activitati în "Legea lui Ticu".
Pe d-l Priboi îl lasasem, daca ne putem exprima astfel, prin primavara anului 2001 cand, dupa o sustinuta campanie mediatica, puterea acceptase sa-l coboare în rang, acesta devenind, din presedinte, simplu membru al Comisiei parlamentare de control a activitatii Serviciului de Informatii Externe (SIE).
Puterea cedase foarte greu. Primul ministru Nastase, înconjurat de o sumedenie de astfel de "pretorieni" cu o biografie distincta în cadrul serviciilor secrete comuniste, avea sa riposteze foarte violent, acuzandu-i, în martie 2001, pe cei din CNSAS ca "ling dosarele pana la Burebista".
Presedintele Iliescu a vorbit, cu trimitere la prezenta lui Priboi in fruntea Comisiei de control a SIE, despre "experienta lui în acest domeniu". Si a continuat d-l Iliescu: "Aceasta nu înseamna în nici un fel blamarea unui om pe viata pentru ca a lucrat într-o perioada de timp, cu exceptia faptului ca s-ar putea demonstra ca activitatea lui a avut efecte negative în ceea ce priveste prezenta personala la actiuni de politie politica, sa spunem. Ceea ce nu era cazul, tinand seama de structura si serviciile sau obiectivele servic