Realitatea cotidiana este servita in preparatele picturii pe tava expresionismului voios. Pentru a obtine o aroma naturala, pictura este condimentata cu mijloacele de exprimare specifice fotografiei. Factura expresionista a acestui realism hibrid, pictural-fotografic, are de cistigat in special in modelarea portretelor, gesturilor, ori a intregii figuri, captind realitatea prin intermediul fotografiei.
Acest transfer al atmosferei mediului fotografiei in pictura face specificul artei lui Bogdan Mateias. In alcatuirea imaginii, Bogdan Mateias foloseste amintirile fotografiate din albumul familiei. Parfumul atmosferei acestora este astfel reinviat de afectivitatea artistului in zona picturii. Recuperind amintiri de familie, Bogdan Mateias isi intilneste in pictura trecutul. Protagonistii compozitiilor sale lasa impresia ca pozeaza artistului si totodata spectatorului, cautind o postura remarcabila, comoda si reprezentativa, alcatuind o constructie generala de tip scenografic, teatral. Efectul este sporit si de tratarea aproape decupata a planurilor compozitionale, separate pe layere de culoare, cu personaje colorate, pe fundaluri in alb-negru sau viceversa. Operind parca cu planuri bidimensionale, spatiul este desfasurat intr-o perspectiva pronuntat decorativa.
In lucrarea Ambasadorii/Prima masina, Bogdan Mateias deconstruieste o amintire de familie, configurind cu parfumul fotografiei de epoca atmosfera ambiantei memorabile a tineretii bunicului sau. Personajele, printre care il recunoastem pe bunicul sau, se reunesc in fata unei masini de epoca pentru a celebra fabricarea &rodajul masinii. Referintele la figurile familiei sale sint facute cu orice prilej. Vremurile trecute sint conservate „muzeal“ si sub forma unor obiecte de factura neodada care agrementeaza expozitia.
Colectia de vederi si carti postale ale tatalui artistului, mulajele dupa miin