Ne mai despart foarte putine zile de „momentul Praga“, care va insemna pentru Romania intrarea intr-un alt spatiu de desfasurare pentru istoria sa viitoare. Discutia despre relatia noastra cu Alianta Atlanticului de Nord se produce nu intr-un moment oarecare, de linearitate al istoriei, ci in mijlocul unor evenimente de o intensitate si tensiune cu totul exceptionale. In mod limpede, se reface echilibrul planetar de securitate si Romania are sansa de a fi un actor care intra cu drepturi depline de joc intr-o ecuatie de o complexitate enorma, urmind sa dea o solutie de care s-ar putea sa depinda mersul lucrurilor in acest secol. Cu citeva zile in urma, la sediul NATO a avut loc ultimul briefing de presa inaintea Summit-ului de la Praga, ocazie cu care ne-a fost oferit un document complet asupra „starii la zi“ a Aliantei, precum si o descriere a principalelor probleme si dosare care vor fi in atentia sefilor de state si guverne. Citindu-le cu atentie, veti realiza ca Summit-ul de la Praga si-a ales foarte bine deviza: AGENDA SCHIMBARII….
1. Capitolul „Noile sfidari si amenintari“
„Securitatea Aliantei este supusa in continuare unei mari varietati de riscuri militare si nonmilitare care sint multidirectionale si dificil de prevazut“
Conceptul strategic al Aliantei, aprilie 1999, paragraful 20
In acest context, la Praga se vor aproba citeva documente politice majore care se structureaza pentru prima oara intr-o actiune de o complexitate planetara privind cadrul si mijloacele specifice consacrate luptei impotriva terorismului. „Cu toate ca si pina acum, dupa evenimentele de la 11 septembrie, contributia NATO a fost semnificativa si importanta, in acest moment se fac eforturi pentru a echipa mai bine Alianta, permitindu-i astfel sa-si indeplineasca pe deplin misiunea din ceea ce va fi, in mod inevitabil, un efort pe termen lung.