Un miliard pentru cabana si mobilier
In patrimoniul Regiei Apelor, printre diferite imobile si sedii figureaza si o cabana amplasata pe riul Jiet. In 17 mai 2001, administratorii Regiei, Sergiu Ghinia si Mihai Gireada, ultimul fiind numit la interval de o luna director general, se gindesc sa renoveze si sa reamenajeze cabana. Pentru executarea lucrarilor, cei doi directori au apelat la SC Hidroconstructia, partener traditional al Regiei Apelor. Deoarece valoarea lucrarilor depasea 500 de milioane de lei si ar fi necesitat organizarea unei licitatii, intre reprezentantii Hidroconstructia si administratorii Ghinea si Gireada s-a incheiat un contract (nr. 894/17. 05. 2001) pentru suma de 479 de milioane de lei si s-a emis ulterior un act aditional in valoare de inca 162 de milioane de lei. In acest fel, cu toate ca valoarea totala a lucrarilor este de 641 de milioane de lei, firmei Hidroconstructia i-a fost incredintata direct respectiva lucrare.
Ca sa faca o asemenea investitie din fonduri proprii, Regia Apei trebuia neaparat sa aiba suma respectiva prevazuta in buget, cu denumirea exacta si valoarea lucrarilor. In buget insa era prevazut un miliard de lei la rubrica surse proprii pentru investitii, insa lipseste specificarea despre ce investitie este vorba.
Cheltuieli fara aprobarea Consiliului Judetean
Mihai Gireada, in momentul in care a ajuns director general, a intocmit o anexa, numarul 5, in care sint trecute denumirile lucrarilor de investitii si in plus chiar suma de 150 de milioane de lei pentru dotari administrative. Gireada a pastrat aceasta anexa la el, ca sa aiba acoperire pentru banii cheltuiti, fara sa o arate nici macar contabilului sef al Regiei. Totusi, pentru ca suma respectiva sa poata fi cheltuita, trebuia sa existe o aprobare speciala din partea Consiliul Judetean, in subordinea caruia isi desfasoara activitatea Reg