Intreprindere temerara, pentru ca alcatuirea unui asemenea clasament ridica dificultati serioase si risca, la prezentare, sa-i fie reprosate multiple irelevante. Revista si-a asumat insa dificultatile si riscurile si a publicat o ierarhie din care nu lipseste practic nici unul din numele sonore la care curiosii se asteptau si in care figureaza si nume mai putin cunoscute, dar probabil de notorietate pentru cei ce actioneaza in anumite domenii.
Desi se spune ca au fost folosite trei surse de informare, averile cu care sunt creditate diferite nume, precum si ierarhiile stabilite in conformitate cu aceste averi raman discutabile, in masura in care de baza au fost totusi declaratiile proprii, care au putut contine, din diverse interese, subevaluari sau, dimpotriva, exagerari.
Comentariile postpublicare au abundat. Si irelevanta principala a fost considerata cea legata de faptul obiectiv ca nu au putut fi depistati, in efectiv complet, baronii economiei subterane, al carei rulaj este cotat ca reprezentand o valoare echivaland cu circa 30-40% din cea a PIB-ului oficial romanesc. Ca o a doua nerelevanta care ar afecta clasamentul a fost mentionata neprecizarea componentelor averilor: valori mobiliare (adica actiuni), valori imobiliare, active industriale, terenuri, pamanturi agricole, conturi bancare etc.?
Dincolo de faptul ca nu au fost avute in vedere si pasivele, respectiv datorii la banci sau la bugetele publice. Pentru cei ce au luat insa clasamentul asa cum este, comentariul a fost aproape la unison: este vorba prevalent de nume care, in perioada tranzitiei, au tinut in presa cap de afis in asociere cu datorii neplatite, inginerii financiare, fraudari, falimentari, devalizari ale banului public.
In orice caz, celor care au gasit in publicarea acestui clasament un nou prilej de a plange pe umarul Romaniei agresate de hotii si escrocherii t